Back

Hopkins Correctional Facility

Official oepning Entry sculpture
Client: Aegis Correctional Partnership
Area: 45ha
Site Location: Warrak Road, Ararat
BW Services: Survey
Landscape Architecture

Description

Beveridge Williams was part of the successful bid team, Secure Environment Design Alliance (SEDA), for this project which incorporates a 350-bed expansion and redevelopment of the existing Hopkins Correctional Centre. As a key design consultant we have worked closely with the team to develop this complex project from the initial Master plan through to the construction phase.

Our Landscape Architects worked in partnership with Guymer Bailey Architects to design the hard and soft landscape works within the expansion and existing facility. This includes the Gatehouse entry, Main Street walkway, sports facilities, residential units, car parks and extensive areas of native planting.

The Beveridge Williams Survey team worked closely with the Architects, Head Contractor and external contractors on an ongoing basis since 2010 to achieve the best outcome for the project. Beveridge Williams performed the initial tasks of establishing survey control, performing a detailed feature survey across the 45 hectare site and the title re-establishment. The majority of our work has centred on set out for the 34 new buildings including some multi-storey buildings as well as the perimeter wall, service pits, poles, road, paths and car-parks.

Our Surveyors performed as-built surveys to locate and map in-ground services, perform volume surveys for stockpile analysis and bulk earthworks, and ensure compliance with the relevant site and building standards.